ערבות, כפי שמרביתנו מכירים אותה, מתייחסת להתחייבותו של אדם מסוים כלפי חובו של אדם אחר, לפרוע אותו במידה וזה לא יעשה זאת (מכל סיבה שהיא). הערבות יכולה להיות עבור חיוב מלא או חיוב חלקי. היא יכולה להיות עבור חבר, בן משפחה או כל אדם אחר, שמעוניינים לערוב לו עבור החוב שלקח על עצמו. הערבות נדרשת על ידי נותן האשראי (לרוב, על ידי הבנק) והיא זו המבטיחה לו את "השקט הנפשי" הנדרש. בזכותה יודע נותן האשראי כי החוב יפרע, בין אם על ידי החייב ובין אם על ידי הערב (בפועל, במקרה זה, נוצרים שני חייבים: לוקח ההלוואה, למשל, והערב לו).

המשמעות המשפטית של ערבות

הערבות היא עניין המוסדר בחוק. חוק הערבות משנת 1967 מסדיר את זכויותיו של הערב והוא משמש כיום כחוק צרכני לכל דבר. את הערבות יש לתת בכתב, כמסמך רשמי המוכר באופן משפטי (אם ניתנת לתאגיד בנקאי ועל ידי ערב שאיננו שותפו, בן זוגו או בעל העניין של לוקח ההלוואה), או בעל פה. ישנם מספר סוגי ערבות, כשסוג אחד מתייחס לערבות המוגבלת בסכום, ואילו הסוג השני לערבות שאיננה מוגבלת. ערבות זו רלוונטית אך ורק במקרים בהם נותן הערבות הינו בן זוג, בעל עניין או שותף (הדבר נקבע בתיקון לחוק הערבות שבוצע בשנות ה-90).

לערבות ישנה משמעות משפטית בעלת ערך רב מאד, שיש לתת עליה את הדעת. היא, למעשה, מבטאת שתי התקשרויות שונות: ההתקשרות הראשונה היא בין הבנק (נותן ההלוואה, למשל) לבין המוטב (החייב) ואילו השנייה היא בין הבנק לערב. ניתן לבחור באפשרות של ערבות בנקאית למשל, שפופולארית מאד בקרב משכירי דירות, בערבות לקבלת הלוואות ועוד. היתרונות של הערבות היא האפשרות לקבל הלוואה, לבצע פעולה מסוימת בעלת סיכון כלשהו, ללא חשש (הן מבחינתו של הבנק, נותן ההלוואה) והן מבחינתו של הלווה. יחד עם זאת, עבור הערב זהו הליך המצריך ממנו בחינה מעמיקה ותשומת לב רבה, כדי להבטיח שבוחר בצעד הנכון ואיננו נוטל סיכונים מיותרים.

זכויותיו של ערב יחיד

ערב יחיד, ועל מנת למנוע את הסיכונים שעשוי לעמוד בפניהם בעת החתימה, נהנה מהגנה מלאה על ידי החוק, העוזר לו לשמור על זכויותיו. למשל, על פי החוק, ערב  יחיד איננו יכול לערוב לסכומים שאינם מוגדרים בחוזה הערבות, אלא אך ורק לאלה שהוזכרו בו. אם חתם בטעות (ללא כוונה תחילה) על חוזה ערבות שאיננו מוגבל בסכום, הוא יהיה פטור מהערבות עליו ולא ניתן יהיה לדרוש ממנו לשלם את החוב, שבגינו חתם עליו. מעבר לכך, מחייב החוק ליידע את הערב באשר לערבות עצמה או לחוב, לרבות קבלת כל המידע הנדרש לו לפני החתימה. אם לא נמסרו לו הפרטים על כך, יהיה פטור מהנזק שייגרם כתוצאה מאי מסירתם.

חשיבות הפנייה לעורך דין לפני החתימה על ערבות

למרות האמור לעיל, ישנם לא מעט מקרים של ערבים, המוצאים עצמם במצבים לא פשוטים, לאחר שחתמו על ערבות עבור שותפים, בני משפחה, קרובים או אחרים. מצבים אלה עשויים לגרור אותם לבעיות כלכליות קשות ולהליכים משפטיים ממושכים. כדי להימנע מכל זאת, מומלץ לפנות לשירותיו של עורך דין, הבקיא בתחום, על מנת לבחון לעומק את חוזה הערבות לפני החתימה עליו, את התנאים המוזכרים בו ואת כל ההיבטים המשפטיים הכרוכים בעת החתימה. כך ניתן יהיה למנוע אי נעימויות, הוצאות כספיות גבוהות והתנהלות לא נכונה, העשויה להוביל גם למפח נפש.

לייעוץ וקביעת פגישה בנושא, השאר פרטיך:

עוד בנושא דיני בנקאות:

מהו חוב משכנתא?

חוב משכנתא

משפחות רבות בישראל מוצאות את עצמן, לאחר שלקחו משכנתא לטובת קניית בית חלומותיהם, עם חוב משכנתא שאותו הן מתקשות להחזיר. לצד לא מעט הוצאות חודשיות,

למאמר המלא >>
ערבות למשכנתא

ערבות למשכנתא

ישראלים רבים בוחרים במשכנתא, על מנת לממן את דירת חלומותיהם, שאותה, פעמים רבות, הם אינם יכולים לממן ללא הלוואה. מכיוון שזוהי הלוואה גדולה מאד של

למאמר המלא >>
ערבות להלוואה

ערבות להלוואה

בין אם זו הלוואה על סך של 50,000 ₪ ובין אם על סכום או נמוך יותר, במקרים מסוימים נדרשת ערבות להלוואה. הערבות היא התחייבותו של

למאמר המלא >>

לכל המאמרים בנושא >>

דילוג לתוכן