תופעת השיקים החוזרים היא תופעה מוכרת מאד לכולנו, ובעלי עסקים רבים, וגם אנשים פרטיים, נאלצים להתמודד אתה לפעמים אפילו מדי יום. שיקים חוזרים, מעבר לעגמת הנפש הרבה שהם גורמים, עשויים להוביל אף להפסדים כלכליים משמעותיים עבור העסק עצמו, שעל חלקם קשה להתגבר (ובמיוחד בעידן שבו התחרות בין העסקים רבה מאד וחלקם אינם שורדים אותה). לכך יש להוסיף את ההליכים המשפטיים הסבוכים שהם מעוררים, הליכים שאליהם נקלע בעל העסק על מנת לממש את השיק שחזר ולקבל את הכסף שהובטח לו בתמורה לשירות שנתן.
מדוע זה קורה?
ישנן מספר סיבות לשיקים חוזרים. הסיבה הנפוצה ביותר היא אכ"מ – אין כיסוי מספיק. כלומר, בחשבון הבנק של נותן השיק אין כיסוי מספק לאותו הסכום המצוין עליו. סיבות נוספות יכולות להיות חשבון מוגבל (חשבון הבנק של נותן השיק הוגדר על ידי הבנק כ"חשבון מוגבל"), סיבה טכנית (לא מופיעה חתימה על גבי השיק או פרט אחר הכרחי) וביטול העסקה. מי שכותב את השיק יכול לפנות ישירות אל הבנק ולבקש לבטל אותו בשל העדר תמורה שבגינה חתם עליו (בין אם העדר תמורה מלא ובין אם העדר תמורה חלקי).
בעל העסק, המוצא את עצמו מתמודד עם שיקים חוזרים, מנסה בשלב הראשון לגבות את הסכום המצוין על גבי השיק על ידי פנייה ישירה לחייב עצמו. הפנייה נעשית לרוב באמצעות הטלפון ובמקרים מסוימים גם בכתב. לצערנו, ובעיקר – לצערם של בתי העסקים הרבים, גבייה באופן שכזה איננה זוכה לאחוזי הצלחה גבוהים. נותני השיק מסרבים להחזיר את הכסף שהם חייבים, במקרים מסוימים בלתי אפשרי לאתרם ובמקרים אחרים הם מתנערים מכל אחריות לכך. במצבים כאלה, ניתן לבחור בהליך של גבייה משפטית, הכולל גם פתיחת תיק הוצאה לפועל וחיוב ובמקביל גבייה טלפונית.
אמצעי הגבייה השונים שבם משתמשים מותרים על פי החוק ועומדים לרשותו של הזוכה. אלה יכולים עיקולים, צו עיכוב יציאה מהארץ ועוד. כל זאת, כדי לאלץ את החייב להסדיר את חובו. במצבים מסוימים מגיעים להסדר, הכוללת הסדרת החוב באופן חלקי, ובמצבים אחרים מצליחים להסדירו באופן מלא. בחלק מהמקרים ניתן למנוע הליכים משפטים מורכבים כאלה, ובחלק הדבר איננו אפשרי ונעשה מחוסר ברירה. הליך גביית שיק שחזר איננו הליך קצר. בין אם זהו סכום זעום ובין אם גבוה, בין אם אלה כמה שיקים חוזרים או שיק בודד אחד, מקבל השיק מוצא את עצמו מתמודד לרוב עם חוסר שיתוף פעולה.
מדוע מומלץ לפנות לייעוץ משפטי במקרים כאלה
על מנת לעבור את תהליך הגביה בשלום, ואף למנוע, אם אפשרי, הליך משפטי, חשוב מאד לפנות לייעוץ אצל עורך דין המתמחה בתחום ההוצאה לפועל ובגביית שיקים. עורך דין זה יוכל, לאור הנתונים שנמסרו לו, להעריך את המצב, לנסות לזהות את החייב ואת נכסיו ולבנות תכנית, שתאפשר את מימושו של השיק, מימוש החוב הקיים. עורך הדין יהיה זה המנסח את מכתב ההתראה שיישלח לחייב וגם זה שיוכל לפתוח, בהמשך, בהליך של פתיחת תיק בהוצאה לפועל כחלק מגביית החוב. מומלץ מאד לדאוג לבצע את הפנייה מוקדם ככל שניתן, שכן שיק מתיישן לאחר תקופה של 7 שנים ולא ניתן יהיה לפעול לשם מימושו לאחר שחלפה תקופה זו.
לייעוץ וקביעת פגישה בנושא, השאר פרטיך:
עוד בנושא דיני בנקאות:
חוב משכנתא
משפחות רבות בישראל מוצאות את עצמן, לאחר שלקחו משכנתא לטובת קניית בית חלומותיהם, עם חוב משכנתא שאותו הן מתקשות להחזיר. לצד לא מעט הוצאות חודשיות,
ערבות למשכנתא
ישראלים רבים בוחרים במשכנתא, על מנת לממן את דירת חלומותיהם, שאותה, פעמים רבות, הם אינם יכולים לממן ללא הלוואה. מכיוון שזוהי הלוואה גדולה מאד של
ערבות להלוואה
בין אם זו הלוואה על סך של 50,000 ₪ ובין אם על סכום או נמוך יותר, במקרים מסוימים נדרשת ערבות להלוואה. הערבות היא התחייבותו של