בזמנים לא פשוטים אלה, הראש טרוד באלף ואחת טרדות, אך אם נתבונן על "חצי הכוס המלאה" זה הזמן לעשות קצת סדר בכל מה שקשור למקום עבודתנו.
רובנו יודעים כי, על המעסיק למסור לנו מידי חודש תלוש שכר שמשקף את השכר החודשי עבור עבודתנו אך יחד עם זאת, תלוש שכר הוא הרבה מעבר לכך והוא אמור לשקף את מלוא הזכויות שלנו בגין תקופת העסקתנו.
אנו נתקלים בלא מעט מקרים, במסגרתם ישנם שוני מהותי בין המופיע בתלושי השכר לבין מתכונת העסקתו של העובד בפועל והדבר גורם לעיתים לפגיעה בזכויותיו של העובד וזאת, על אף שהשכר החודשי "לא נפגע".
מניסיון, חלק ניכר מן המועסקים במשק, אינם מייחסים חשיבות לתלוש השכר אלא רק למה "שנכנס לבנק" ומכאן מתחילה הטעות.

תלוש השכר מכיל בתוכו מידע חיוני לעובד ומפרט את זכויותיו של העובד ואנו ננסה לעמוד על מקצתם במאמר שיובא לפניכם מתוך מטרה, שבסוף הקריאה תחזיקו בתלוש השכר לנגד עינכם ותוכלו לבדוק באופן עצמאי, האם התלוש שמספק לי המעסיק תקין.
רכיב הוותק:
בכל תלוש שכר צריך להופיע רכיב הוותק לצד מועד תחילת העבודה, כך לדוגמא:
נניח והתלוש הוא בגין עבודתי בחודש פברואר 2020, ומועד תחילת העסקתי הינו 01 בינואר 2019, אמור להופיע לי כך:
מועד תחילת העסקה: 01.01.19
וותק: 1.08 שנים.
צריך לציין כי בהתאם לחוקי העבודה, ישנם לא מעט זכויות שנצברות וגדלות עם הוותק (כמות ימי החופשה, כמות דמי ההבראה, וכיו"ב) ומשכך, מאוד חשוב לבדוק כי הוותק אכן תואם את תקופת העסקתי בפועל אצל אותו מעסיק.
היקף העבודה:
בכל תלוש שכר צריך להימסר פירוט לעובד בגין היקף עבודתו באותו החודש, בתלוש של עובדים שעתיים צריך להופיע כמות שעות העבודה לצד תעריף כל שעת עבודה.
עובדים חודשיים (גלובאליים), היקף המשרה והשכר עבור משרה מלאה.
אם ישנם תשלומים עבור הפרשי שכר של חודשים קודמים, רכיבים אלו אמורים להופיע תחת הפירוט הפרשי שכר ולא בונוסים, פרמיה או כל המצאה אחרת.
כמו כן, בתלוש השכר צריך להופיע פירוט בגין השעות הנוספות אותן ביצע העובד במהלך החודש ולצידם תעריף השעה הנוספת.
ימי חופשה והבראה:
בכל תלוש שכר צריכים להופיע כמות ימי החופשה אותם צבר העובד, וככל והעובד ניצל ימי חופשה באותו החודש, יש לציין את מספר הימים שנוצלו והיתרה של ימי החופשה להן זכאי העובד.
לא אחת אנו נתקלים במקרים במסגרתם המעסיק "מנקה" את ימי החופשה הצבורים וללא תשומת לב מתאימה הדבר עלול לגרוע מזכויות העובד ללא ידיעתו.
ניכויים מהשכר:
ישנם מספר ניכויים אשר חובה עליהם להופיע בכל תלוש שכר, והשכר של העובד בהפחתת הניכויים כאמור הוא השכר "נטו" של העובד.
מס הכנסה, ביטוח לאומי, דמי ביטוח בריאות, וכן ניכוי חלקו של העובד לביטוח פנסיוני או לקופת גמל אלו הם הניכויים ובדרך כלל, הם מופיעים בחלק נפרד וייעודי בתלוש.
לסיכומו של עניין:
אלו הם הדברים הבסיסיים שאמורים להופיע בכל תלוש, חשוב מאוד לבדוק את תלוש השכר מידי חודש מכמה סיבות שהמרכזית שבהן היא המעמד החזק והמוצק של תלוש שכר בתביעות בגין סכסוכי עבודה, אז מתייחסים לתלוש כראיה טובה למתכונת העסקתו של העובד.
לזכות המעסיקים יצוין כי, גם אלו לא תמיד מודעים לפגמים בתלוש, וטעויות אנוש נעשות בתום לב, והרבה פעמים העניין נפתר לאחר הפניית תשומת הלב של המעסיק לפגמים בתלוש ולכן, מוטב לפנות ראשית למעסיק לברר, לשאול ואף להלבין את הדברים בטרם פנייה לעורך דין או איש מקצוע אחר.
אנו ממליצים להישאר מעודכנים אחר כל העדכונים, המאמרים והמידע אשר יפורסמו בתחום דיני העבודה, מידע אשר יש בו כדי לסייע ולהדריך אתכם בתקופה זו.